Artikel in het CTR Hollands Kroon Jessica’s nieuwe uitdaging

Jessica’s nieuwe uitdaging

Geen berg te hoog voor sporter Jessica Derks

Oscar Blom

WESTERLAND Na een ski-ongeluk en vele operaties is Jessica Derks uit Westerland (43) rolstoelafhankelijk. Sport is voor haar altijd al heel be- langrijk geweest. Ze tennist graag en is actief voor haar rolstoeltennis- vereniging.

Vanwege de vele complicaties aan rug en heup kan zij niet met een prothese lopen en is zij volledig rol- stoelafhankelijk geworden. Jessica kon voor het ongeluk al aardig ten- nissen en tijdens haar revalidatie in Heliomare is zij gaan rolstoeltennissen. Sinds 2010 beoefent zij deze sport en zij bereikte de 12e plaats op de Nederlandse ranglijst.

NIEUWE UITDAGING Deze sport- vrouw heeft echter nog meer in haar mars. Momenteel is zij hard aan het trainen voor de HandbikeBattle in Oostenrijk, die op 19 juni wordt gehouden. De HandbikeBattle is een wedstrijd voor handbikers. Jessica doet mee met de revalidatieteams van Heliomare. Het strijdtoneel is de klim richting de Kaunertaler gletsjer in Tirol. De Handbikebattle is een uitdaging voor mensen met een beperking die op een handbewogen fiets een onmenselijke klim aangaan op een berg met een stijgingspercentage van 8 tot 18%. Op iedere 100 meter die je aflegt, ga je 12 meter omhoog en dat op een parkoers van 22 km. Om goed voor de dag te komen, maakt Jessica Derks veel kilometers op haar handbike en krijgt zij zelfs training van een personal coach. Hans van Stralen, eigenaar van sportcentrum Multifit in ‘t Zand, begeleidt haar niet alleen in de gym, maar ook buiten het fitnesscentrum. Jessica over haar personal coach: “Hans zijn inbreng is zeer belangrijk. Hij is bij de eerste handbiketraining mee geweest om zelf te ervaren hoe het is om te handbiken. Hierdoor weet hij precies welke spiergroepen er getraind moeten worden. Hij maakt mijn trainingen uitdagend, zodat ik elke dag een ander soort training heb. Hans bedenkt een schema voor mij, met oefeningen die ik zittend kan doen.” Hans over Jessica: “Naast fitnesstrainer ben ik ook personal coach.
Het is bijzonder prettig en leerzaam om Jessica te begeleiden. Zij is een vrouw die heel veel doorzettingsvermogen heeft en het  maximale uit zichzelf haalt. Soms moet ik haar zelfs de toegang tot de sportschool ontzeggen omdat ze zo gedreven is. Jessica traint wekelijks vier keer in het sportcentrum om haar doel te bereiken.”

SPORTER  VAN  DE  MAAND 
Dit jaar heeft Jessica de eerste prijs al binnen. De Dirk Kuyt Foundation heeft Jessica uitgeroepen tot Sporter van de maand januari 2019. Zij ontvangt hiervoor  een  gedeeltelijke financiële ondersteuning voor haar handbike. Zo’n handbike is heel duur: minimaal 5.000 euro.
Voor Jessica is het niet  belangrijk of zij tijdens de HandbikeBattle in de prijzen valt. Zij heeft ontdekt en bewezen dat zij ondanks haar handicap nog zoveel meer kan dan men ooit kon bedenken. Jessica’s boodschap is derhalve: “Ga niet achter de geraniums zitten, want er is nog zoveel mogelijk ondanks je beperking. Met een beperking hoef je niet langs de lijn te staan!” Wil je Jessica ondersteunen in haar uitdaging http://www.jessicaderks.nl/ / https://www.doneeractie.nl/jessica-gaat-de-handbike-battle-aan/-32514
Voor een impressie van de HandbikeBattle, zie het filmpje op www.youtube.com/ watch?v=6m07OgfkC4

Voor een impressie van de HandbikeBattle, zie het filmpje op www.youtube.com/ watch?v=6m07OgfkC4Y.


Uw e-mail bericht wordt niet gepubliceerd. Naam en e-mail velden zijn verplicht